
Teminat Nedir?
Teminat kavramı, Türkçede güvence vermek veya garanti altına almak anlamlarında kullanılır. Kelimenin sigortacılık alanındaki kullanımı da bu anlam ile benzerlik taşır. Sigorta şirketleri, belirli bir ücret karşılığında bireylere ait mülk, eşya ya da araçlara yönelik teminat sunar. Sigortalanan değerlerin herhangi bir şekilde zarar görmesi halinde, bu teminat kapsamında ödeme yapılır. Bu kavram, sigortacılık alanının temel yapı taşlarından birini oluşturur.
Teminat nedir sorusu, kelimenin kullanıldığı alana göre çok farklı şekillerde yanıtlanabilir. Ancak temel ve ortak anlamı, “güvence vermek” olarak tanımlanabilir. Sigortacılık sektöründe teminat, gerçek ya da tüzel kişilere ait mülklerin, araçların, eşyaların ve daha farklı kıymetlerin belirli bir ücret karşılığında güvenceye alınması şeklinde kullanılır. Her sigorta türü bir ya da birden fazla teminat sunabilir. Sigorta kapsamındaki teminatlar, sigortalanan kıymete ve müşteri beklentilerine göre değişiklik gösterir.
Gerçek ya da tüzel kişilere ait varlıklar; doğal afetler, hırsızlık, yağma ve kaza gibi çeşitli olumsuz durumlarda zarar görebilir. Ortaya çıkan zarar, ilgili kıymetin değerini tamamen kaybetmesine neden olabilir. Ancak sigorta yaptırarak bu varlıklar koruma altına alınabilir. Ödenecek sigorta primleri ile sigorta şirketleri tarafından teminat sunulur. Bu teminat, ilgili varlığın zarar görmesi sonrası zararın karşılanmasını sağlar.
Teminat Bedelleri Nasıl Belirlenir?
Sigorta teminat bedeli, sigorta primi ile orantılı olarak belirlenir. Bireyler, kendilerine ait varlıkları sigorta ettirmek için sigorta acentelerine gittikleri zaman, onlara çeşitli sigorta paketleri sunulur. Düşük primli sigorta paketlerinde, teminat miktarı da düşük olur. Bu tür paketlerin ödemesi kolay olsa da sigorta edilen varlıkta herhangi bir zarar meydana gelmesi durumunda, zararın tamamı karşılanmaz. Neticede büyük ölçekli zararlarla yüzleşmek zorunda kalınabilir.
Yüksek prim tutarına sahip sigorta paketleri ise daha yüksek teminatlar sağlar. Bu teminatların oranı yüzde yüze ulaşabilir. Ödenen prim fazla olsa da sigortalanan varlık tam anlamıyla koruma altına alınmış olur. Sigorta yaptırırken genellikle bütçeye uygun olan paketler seçilir. Ancak bu şekilde alınan riskin de iyi bilinmesi gerekir. Özellikle değeri yüksek varlıklar için, daha kapsayıcı sigorta paketleri tercih edilmesi önerilir.
Teminatlar Hangi Durumları Kapsar?
Sigorta teminatlarının kapsamı da sigorta poliçelerinde açıkça belirtilir. Tercih edilen sigorta türü neyse, teminatlar da o durumla alakalı zararları kapsar. Örneğin sağlık sigortası yaptıran bireyler, sigortalı oldukları zaman sağlık sorunu yaşarlarsa, tedavileri teminat kapsamına girer. Yangın sigortası yaptıran bireylerin sigortalı varlıklarında herhangi bir yangın yaşanırsa, ortaya çıkan zarar teminat kapsamında değerlendirilir. Bununla birlikte aşağıdaki durumlarda tüm sigorta teminatları geçersiz olur.
Sigortalının ya da sigortalanan varlıkların, suç teşkil eden bir eylem esnasında zarar görmesi,
Sigortalı bireyin ya da sigortalı olan varlığın karşılaştığı olumsuz duruma dair ispat oluşturacak belgelerin, sigorta şirketine sunulamaması.
Güncellenme tarihi: 01.01.2025